Choroby zakaźne w podróży

Wyjazdy w tropiki i do krajów subtropikalnych są coraz popularniejsze. Niestety, im częściej tam jeździmy, tym większe ryzyko groźnych chorób.

W tych strefach klimatycznych najczęściej występują:

  • malaria
  • żółta gorączka (żółta febra)
  • gorączka krwotoczna denga
  • dur brzuszny.

Plan działania

Zapoznaj się z sytuacją epidemiologiczną kraju, do którego jedziesz.

Sprawdź:

  • warunki klimatyczne i sanitarne
  • zalecenia dla podróżnych, w tym: wykaz szczepień obowiązkowych i zalecanych
  • jakie choroby zakaźne występują w tym kraju oraz jakie dają objawy itd.
  • wykaz leków, które powinieneś zabrać ze sobą
  • gdzie znajdziesz najbliższy punkt pomocy medycznej.

Choroby przenoszone przez komary

Komary przenoszą takie choroby tropikalne jak: malaria, żółta febra, denga, gorączka zika, japońskie zapalenie mózgu.

  • Malaria (zimnica) występuje w rejonach tropikalnych i subtropikalnych (Afryka, Ameryka Południowa, Azja Południowo-Wschodnia). Może prowadzić nawet do śmierci. Chroń się przed nią, przyjmując leki przeciwmalaryczne przed podróżą, w trakcie i jeszcze po niej. Stosuj środki na komary i noś odpowiednią odzież.
  • Żółta gorączka występuje w tropikalnych regionach Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Jest chorobą wirusową. Jeśli jedziesz do niektórych krajów tego rejonu, musisz obowiązkowo się przed nią zaszczepić.

Działaj profilaktyczne

  • Odwiedź lekarza specjalistę medycyny morskiej i tropikalnej. Stosuj się do jego zaleceń – dostosuje je do miejsca, terminu i charakteru Twojego wyjazdu.
  • Zaszczep się. Weź pod uwagę nie tylko szczepienia obowiązkowe w danym kraju, ale też zalecane.
  • Spakuj apteczkę podręczną, środki odstraszające komary (o odpowiednio wysokim stężeniu), odpowiednie ubrania.
  • Zabierz książeczkę szczepień.
  • Jeśli wybierasz się do kraju, w którym możesz zarazić się malarią, ustal z lekarzem odpowiednią dla siebie chemioprofilaktykę przeciwmalaryczną.

Jak zapobiec biegunce w tropiku

Podróż w tropiki niesie ze sobą również ryzyko zakażenia pokarmowego.

Przed wyjazdem:

  • Zaszczep się przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby (WZW) typu A i B, cholerze, durowi brzusznemu. Wybór szczepienia skonsultuj z lekarzem.

Na miejscu:

  • często myj ręce, zwłaszcza przed każdym posiłkiem
  • wybieraj posiłki pochodzące z pewnych źródeł
  • wybieraj wodę butelkowaną fabrycznie, używaj jej również do mycia zębów.

Szczepienia

  • 6-8 tygodni przed wyjazdem to czas, w którym należy zaplanować działania profilaktyczne.
  • Szczepienia należy wykonywać minimum 4 tygodnie przed wyjazdem. Niektóre wymagają przyjęcia więcej niż jednej dawki, podanej w odstępie czasu.

źródło: NFZ

Udostępnij